Kategorier
Uncategorized

En Skive Fjord i Balance er muligt hvis alle vil det.

Jeg er enig med sektionsleder på DTU Aqua, Jens Kjerulf Petersen marinebiolog og professor i skaldyrsbiologi og økolog. Han skriver nemlig i Skive Folkeblad 14/9 2021 side 4: ”det kan være fornuftigt at lave nogle ændringer i, hvordan man forvalter ansøgningerne om nye opdrætsanlæg. På et tidspunkt når man selvfølgelig en grænse for, hvad fjordens bæreevne er, og det vil være rigtigt at man laver nogle bæreevnemodeller for, hvor meget der kan være i Skive Fjord”.

Han fortsætter: ”Hvis man ser på Skive Fjord som helhed, så er den samlede mængde af organisk materiale, der falder til bunden mindre i fjorden, end hvis der ikke havde været muslingeanlæg”.  Det forstår jeg simpelt hen ikke. De små muslingelarver får ved muslingeanlæg net de kan sætte sig fast på og vokse. Dvs. der er langt flere muslinger end der ville have været, hvis de levede naturligt på bunden. Altså en kraftig overbefolkning. Derfor også betydelige mængder afføring.
Hvor langtidsholdbar er det nu en muslingebæ er på fjordens bund?

Jeg er meget enig med Jens Kjerulf Petersen i, at Skive Fjord er i en meget dårlig økologisk stand. Derfor må vi også vurdere om vi skal belaste den mere end den er for nuværende, måske endda hjælpe Skive Fjord af med de belastende faktorer.

Det kunne være:
Mindre udledning fra landbruget ved genetablering af randzoner.
Sikre at rensningsanlæggene kan håndtere de til tider store regnmængder uden der sker overløb, dvs. udløb.
Fastholde stoppet for etablering af nye muslingeanlæg. Jens Kjerulf Petersen bemærker jo at ”i hele Skive Fjord er forbavsende få arter på bunden.”

Lad alle gode kræfter samarbejde om at få Skive Fjord i en bedre økologisk tilstand. Vi skal have muslinger i fjorden, men det skal være på fjordens præmisser.

Gorm Wæhrens
byrådskandidat for Radikale
Liljevej 3
7800 Skive