Søsalat – en utæmmet grøn glæde

Sådan er det med de ting naturen giver os. Bl.a. søsalat som kan sankes i Skive Fjord langs dæmningen og ud for Stårup. 

13/8 2018: “Hvis forsøgene bliver vellykkede, kan konceptet være med til at løse miljøproblemer i Skive Fjord, men også mange andre steder i Danmark, hvor søsalat gror i store mængder. Det er især i lavvandede fjordområder med rigelig tilførsel af næringsstoffer,” siger forsøgsleder Annette Bruhn fra Århus Universitet.

“Men i stedet for udelukkende at betragte søsalaten som et miljøproblem vælger vi at se på den som en ressource. Den indeholder nemlig både proteiner, mineraler og unikke bioaktive stoffer, som i fremtiden kan være i høj kurs, fx i foder til husdyr,” forklarer Annette Bruhn og fortsætter; “vi har også andre anvendelsesmuligheder i kikkerten, lige fra produktion af gødning og biogas til menneskeføde, kosmetik og medicin.”

I Skive Folkeblad 14/8 2021 udtaler Annette Bruhn, seniorforsker på Institut for Bioscience: ”Det skal selvfølgelig kunne betale sig at høste søsalat. Det skal vi også have afdækket gennem vores forskning”.

Betale sig – ja – men hvilket beløb sætter vi lugtgenerne til? Det tror jeg folk ved inderfjorden og Dommerby ved. 
Igen i år var høstmaskinen for at høste, den eneste af sin slags høstmaskine i landet. Videnskabsfolkene kommer nok med deres konklusion en dag.

Vi kunne også vælge en Skive-løsning:
1. Få det sat i produktion på Greenlab, så vi får dyrefoder ud af det. Mums. 

2. Reducere udledningen af næringsstoffer til fjorden.

3. Nyde det som det er og acceptere årets rytme og årets dufte.

Valget er dit.

Gorm Wæhrens
Byrådskandidat (R)
Liljevej 3
7800 Skive

af admin